Πληροφορίες

Η Σκιάθος, το νησί των Σποράδων που βρίσκεται πιο κοντά στη χερσόνησο του Πηλίου και τις ακτές της βόρειας Εύβοιας, είναι το πλέον κοσμοπολίτικο του συμπλέγματος. "Πολύπευκος και πολύκορφος", η Σκιάθος σαγηνεύει με τις μοναδικές φυσικές της ομορφιές. Έντονο ανάγλυφο με πευκόφυτες πλαγιές που καταλήγουν μέχρι τη θάλασσα και περισσότερες από 60 παραλίες με κρυστάλλινα νερά συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό. Το νότιο τμήμα του νησιού είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τουριστικά με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφέ, νυχτερινά μαγαζιά και όλα όσα περιμένει να βρει κανείς σε ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο. Εδώ οι πανέμορφες παραλίες των Κουκουναριών, της Αγίας Παρασκευής και του Βασιλιά προσελκύουν μεγάλο πλήθος τουριστών. Το βόρειο μέρος του νησιού, αντίθετα, μοιάζει ένας κόσμος διαφορετικός. Άγρια φυσική ομορφιά, λιτή και ήσυχη, κρύβεται εδώ, μακριά από την έντονη τουριστική κίνηση. Η χερσόνησος του Κάστρου, με τα ερείπια της πολιτείας που έφτιαξαν εκεί οι κάτοικοι στα μέσα του 14ου αιώνα για να προστατευτούν από τις πειρατικές επιδρομές, είναι ένας τόπος μαγικός, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Πολλοί νιώθουν πως γνωρίζουν το νησί αυτό πολύ καλά, πριν ακόμα πατήσουν το πόδι τους στο λιμάνι. Και όχι άδικα. Έχουν ταξιδέψει εδώ μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του Παπαδιαμάντη, της εμβληματικής προσωπικότητας του νησιού, που έχει περιγράψει κάθε γωνιά της ωραίας του πατρίδας στα διηγήματα και τα μυθιστορήματά του. Το πνεύμα του Παπαδιαμάντη, του κυρ Αλέξανδρου, μοιάζει άλλωστε να βρίσκεται παντού, στις γραφικές γωνιές της πόλης της Σκιάθου, στις εκκλησιές και τα μοναστήρια του νησιού, και βέβαια στο σπίτι του, που έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Σήμερα η Σκιάθος διατηρεί την γραφική ομορφιά της και κάτι από τη γοητεία των περασμένων εποχών, παρά τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, που ξεκίνησε ήδη στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Το γραφικό λιμάνι της Χώρας με τα πολύχρωμα καΐκια, τουριστικά πλέον, θυμίζει την μεγάλη ναυπηγική παράδοση ενός νησιού που είναι ευλογημένο με τεράστιους πευκώνες που προσέφεραν άφθονη ξυλεία. Οι ντόπιοι είναι φιλικοί και φιλόξενοι, πραγματικοί επαγγελματίες του τουρισμού σε ένα νησί που υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Πρόσβαση

  • με πλοίο: Η Σκιάθος συνδέεται με τα λιμάνια του Αγίου Κωνσταντίνου (Στερεά Ελλάδα) και του Βόλου με ταχύπλοα ή συμβατικά πλοία. Επίσης, κατά τη θερινή περίοδο συνδέεται και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με συμβατικό πλοίο.
  • με αεροπλάνο: Το αεροδρόμιο της Σκιάθους δέχεται πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η συχνότητα των οποίων ποικίλει ανάλογα με την εποχή.